Jao, odlična tema! Kad se setim sebe sa prvim detetom, kupovala sam sve redom što mi je palo pod ruku jer je sve izgledalo preslatko. Sad sa drugim sam bila pametnija i uštedela gomilu novca.
Evo mog spiska šta je STVARNO POTREBNO, a šta je čisto BACANJE PARA:
Šta obavezno kupiti:
Pamučni bodići na preklop (tzv. bodi-benkice): Kupite bar 5-6 komada u veličini 56. One što se navlače preko glave su noćna mora za novorođenče, samo na preklop dok ne steknete rutinu! Gledajte da je najobičniji, mekani 100% pamuk.
Tetra pelene (bar 20-30 komada): To je bukvalno univerzalna stvar. Služe za povijanje, podmetanje pod glavu, brisanje bljuckanja, kao tanki pokrivač leti... Tu nemojte štedeti.
Švedske pelene (ako široko povijate): 5-6 komada je sasvim dovoljno ako ih redovno perete.
Čarapice i kapice: Par komada najmekših pamučnih čarapica (onih labavijih, da ne stežu nogicu) i dve tanke kapice za posle kupanja.
Šta je TOTALNO bacanje para u startu:
Fensi odeća (farmerke, haljinice, košuljice): To predivno izgleda na slikama, ali je užasno neudobno za bebu koja samo leži. Plus, to im obučeš jednom ili nijednom jer prerastu za dve nedelje.
Skupe cipelice za bebe koje ne hodaju: Potpuno bespotrebno, čarapice ili mekane pamučne patofnice su zakon.
Previše odeće u veličini 50 ili 56: Bebe rastu brzinom svetlosti. Moja je veličinu 56 nosila svega tri nedelje. Slobodno kupite više stvari u veličini 62, lako ćete podvrnuti rukave.
Jastuk za bebe: Bebama jastuk uopšte ne treba u prvih godinu dana, samo ravna i čvrsta podloga.
Moj najvažniji savet za sve nove mame – samo prirodni materijali i udobnost na prvom mestu, kako za bebu, tako i za vas. Manite se Instagram trendova, kupujte pametno!
Potpisujem sve što je napisala Jelena! Ja bih dodala još par stvari na listu promašaja koje su meni samo skupljale prašinu, a pukla sam ozbiljne pare.
Grejač za flašice: Ako dojite, apsolutno vam ne treba. Ako je beba na dohrani, brže i lakše mi je bilo da smlačim vodu u džezvi ili držim toplu vodu u termosici nego da čekam onu spravu da se smisli usred noći dok beba vrišti.
Komoda za povijanje sa onom kadicom unutra: Prvo, ta kadica unutra je toliko mala da je beba preraste za mesec dana. Drugo, svaki put kad kupaš bebu moraš da nosiš vodu kofama u spavaću sobu, a posle da prosipaš. Mi smo posle pet dana kupili običnu plastičnu kadicu i prešli u kupatilo, a komoda je ostala da služi samo kao običan ormar.
Sterilizator za flašice: Stari dobri metod – šerpa, ključala voda i par kapi sirćeta s vremena na vreme. Radi posao isto, a ne zauzima pola kuhinjske radne površine.
Šta me je spasilo (moj spas):
Gnezdo za bebe: To nam je vredelo svaku paru. Gde god da krenem po kući, prenesem gnezdo na krevet ili ugaonu garnituru i znam da je beba bezbedna, ušuškana i da ne može da se otkotrlja.
Marama / Elastična marama za nošenje: Prva tri meseca kad krenu grčevi, to nas je spasilo. Beba spava na mojim grudima, a meni slobodne ruke da popijem kafu ili skuvam nešto na brzinu.
Tako da, devojke, smanjite spiskove na minimum. Prodavnice rade svaki dan, ako vam nešto stvarno zafali, muž ili baka mogu da dokupe za 10 minuta